Turnmaterialen en turnattributen in 3D getekend

Damesbrug ongelijke leggers turnen (gymnastics)© MJB Vormgeving © MJB Events PR

Turnmaterialen en turnattributen in 3D getekend

In 2017 werkte ik samen met Sanne Wevers en Lieke Wevers voor het realiseren van een nieuwe organisatie om hun kennis, over het turnen, te delen met beginnende turners of die meer verdieping zochten in de turnindustrie. Tijdens deze periode heb ik mijn kennis gebruikt om de turntoestellen in 3D te tekenen. In dit artikel vertel ik daar meer erover.

Wie zijn Sanne Wevers en Lieke Wevers?

Sanne Wevers en Lieke Wevers zijn tweelingzussen die op jonge leeftijd zijn begonnen met het turnen. In de loop der jaren zijn ze daar steeds beter erin geworden waardoor beide dames terecht kwamen in de topsport van het turnen. Al snel kwamen ze in het Nederlandse selectieteam waarbij ze op nationaal en internationaal niveau verschillende wedstrijden naar zich toe wisten te trekken. Sanne Wevers staat onder meer bekend als de koningin van de balk waarbij ze officieel de Wevers periouet heeft geĂŻntroduceerd. Deze liet ze onder meer zien tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro waar ze de eerste plek veroverde.

Naast de individuele onderdelen doen beide dames ook mee met de groepswedstrijden van de Nederlandse selectieteam. Hierbij strijden ze tegen andere landen op verschillende onderdelen. Uiteindelijk worden alle onderdelen beoordeeld door de jury waar uiteindelijk een winnaar uitkomt.

Waarom in 3D tekenen?

Vanuit mijn vorige opleiding ben ik begonnen met het 2D en 3D tekenen van verschillende objecten en locaties. Dit deed ik destijds vooral binnen de entertainment industrie waarin ik veel festivals, evenementen en artiesten in 3D ging tekenen. Eerder heb ik al een artikel gedeeld waarin ik vertelde over de Formule 1 wagen dat ik in 3D heb getekend, maar ook over de in 3D getekende Boeing Dreamliner 787.

Het 3D tekenen is een lastig onderdeel wat niet zomaar door iedereen uitgevoerd kan worden. Natuurlijk valt alles te leren, maar het tekenen in 3D vergt een goed inzicht in driedimensionaal denken en tekenen. Naast de normale X-as en de Y-as moet u nu ook in de Z-as gaan tekenen. Naast dit inzicht heeft 3D tekenen ook veel invloed op uw als persoon. Het tekenen via een grafisch programma (zoals Google SketchUp of AutoDesk AutoCAD) is erg intensief waardoor het veel tijd, energie en ook geld kost om hiermee bezig te zijn.

Ondanks deze minpunten werkt het 3D tekenen voor mij ontspannend. Het is eigenlijk het creëren van iets nieuws wat een goed beeld voor iemand kan geven wat diegene te wachten staat als ze een bepaald product of dienst afnemen. Als ik daarbij met mijn kennis ondersteuning kan bieden, word het alleen maar leuker en interessanter voor een organisatie.

Wat maakt het bijzonder om turnmaterialen en turnattributen 3D te tekenen?

In de afgelopen jaren heb ik mij veel bezig gehouden met het ontwikkelen van 3D objecten en tekeningen binnen de entertainment industrie met de focus op evenementen, concerten en artiesten.

Door het 3D tekenen van turnmaterialen heb ik mijn kennis dat ik heb vanuit de eerder getekende onderdelen kunnen toepassen binnen de turnindustrie. Het is daarbij belangrijk om te weten welke afmetingen iedere onderdeel heeft, zodat alles op schaal getekend kan worden. Het tekenen op zichzelf blijft wel gewoon hetzelfde, maar vergt misschien net even iets andere tekenkunsten. Maar waarom heb ik Sanne Wevers en Lieke Wevers hiermee dan ondersteund?

Eind 2016 ben ik in contact gekomen met Sanne Wevers en Lieke Wevers. Na het succes op de Olympische Spelen wilden de dames hun kennis delen met nieuwe turnsters die het veld betreden. Daarvoor stelden ze een programma op waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende turntoestellen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de mat, de vloer en de bok. Om een goed beeld te geven over het product en dienst dat zij aanbieden, werd er een 3D tekening door mij gemaakt. Op deze manier weet degene die het product afneemt wat hen te wachten staat en hoe de opstelling (ongeveer) eruit komt te zien. Natuurlijk is dit afhankelijk van de locatie en van de grootte van de zaal.

Naast de ondersteuning die ik gaf aan de turntweeling Wevers kon ik deze turnattributen ook zelf nog gebruiken voor andere doeleinden. Zo heb ik deze turnattributen ook gebruikt voor het eindexamen van mijn vorige opleiding Event Management, die ik kort daarna met succes heb afgerond.

Conclusie

Het tekenen in 3D is een leuke bezigheid waarbij nieuwe objecten en tekeningen gerealiseerd kan worden. Het vergt echter wel veel tijd, kennis, energie en ook geld om een tekening in 3D te kunnen realiseren. Maar als het lukt, dan bent u vaak ook al verzekerd van een groot succes waarbij u een goed beeld kunt krijgen voordat u iets neerzet op een locatie. Daarom raad ik u dan ook van harte aan, voordat u begint te bouwen, om een 3D tekening te laten maken van uw locatie. Hierdoor voorkomt u verschillende fouten dat zich voor zal doen tijdens de opbouw van het evenement of van uw product naar uw klant. Mocht u nu ook een 3D tekening willen hebben, dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Tags: