Hoe Google SketchUp kan helpen met 3D tekenen

Concert podium in 3D tekenen met Google SketchUp© MJB Events PR

Hoe Google SketchUp kan helpen met 3D tekenen

Sinds enkele jaren teken ik in 3D met AutoCAD, Revit en Google SketchUp. Maar wat is eigenlijk Google SketchUp en hoe kan u het voor u laten werken om het gewenste resultaat te krijgen? Ik geef u in dit artikel een paar inzichten zodat u weet wat u met Google SketchUp kunt gaan doen.

Wat is Google SketchUp?

Google SketchUp is een programma van Google waarmee in 3D getekend kan worden. Van dit programma is er een gratis versie op de markt gekomen en een betaalde versie. Het grote verschil tussen deze twee versies is dat de betaalde versie (Google SketchUp Pro) de mogelijkheid heeft om het bestand te exporteren in een bepaald formaat wat weer ingelezen kan worden in bijvoorbeeld producten van AutoDesk, waaronder AutoCAD, Revit of Maya.

Google SketchUp is voor het eerst gelanceerd in 2006 door Google dankzij de overname van Last Software. Google kon Google SketchUp goed gebruiken voor het updaten van Google Earth. Door de jaren heen kreeg Google SketchUp grote updates waaronder het 3D tekenen en de verschillende 2D functionaliteiten. Inmiddels in Google SketchUp vooral bekend onder de gebouwontwerpers, interieurdesigners en andere tekenaars die meer willen doen met 2D en 3D tekenen.

Concert podium in 3D tekenen met Google SketchUp

 

Wat kunt u maken met Google SketchUp?

Eigenlijk alles wel in 2D of in 3D. Ik gebruik Google SketchUp veel voor het 3D tekenen voor evenementen, festivals of concerten. Hierdoor krijgt de organisatie als de hulpdiensten een duidelijk beeld van wat zij kunnen verwachten.

Maar dat is niet het enige wat u kunt maken met Google SketchUp. Zo kunt u objecten maken zoals een vaas, laptop, auto’s of zelfs gebouwen als de Amsterdam Arena (inmiddels de Johan Cruijff Arena). Maar ook interieur kan ermee gemaakt worden. Om bijvoorbeeld een goed beeld te kunnen krijgen voordat u gaat verbouwen in uw woonkamer of keuken. Op die manier kunt u de kleuren en behang alvast kiezen zodat u niet voor grote verassingen komt te staan.

Welke versie zou ik moeten kiezen?

Heeft u voldoende aan alleen een 3D tekening in de stijl van Google SketchUp? Dan raad ik u aan om bij de gratis variant te blijven. Deze biedt dan meer dan voldoende mogelijkheden om te werken met de 3D tekening. Bijvoorbeeld door te exporteren in PDF, JPG of als PNG.

Wil u meer doen met de 3D tekening in programma’s zoals AutoCAD, Revit of Maya, dan raad ik u aan om gebruik te maken van Google SketchUp Pro die betere functies met zich mee brengt voor het exporteren van de bestanden.

Concert podium in 3D tekenen met Google SketchUp

 

Tips om te tekenen in Google SketchUp

Wanneer u begint met 2D of 3D tekenen in Google SketchUp dan kan er nogal wat op u af komen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan het uiterlijk van het programma, maar ook aan de manier waarop u moet tekenen in het programma. Om u op weg te helpen heb ik vijf handige tips op een rijtje gezet zodat u vanaf het begin goed kunt leren!

Tip 1: Ontdek de functies

Een goede tip die ik mijzelf eigen heb gemaakt. Ga eens een open document aanmaken en kijken welke functies er allemaal zijn. Bijvoorbeeld door wat te tekenen en dit te combineren met de tools die beschikbaar zijn in Google SketchUp.

Hierdoor kunt u achter dingen waardoor het tekenen in 2D of 3D makkelijker maakt. Daarbij zou ik ook het advies willen geven om de sneltoetsen te leren van Google SketchUp. Zo heeft u de lijntool als u op L drukt en krijgt u het gummetje wanneer u de E indrukt. Handig om te weten en dit scheelt aan het einde veel tijd.

Concert podium in 3D tekenen met Google SketchUp

 

Tip 2: Groepen maken

Helaas spreek ik uit ervaring. Een nachtmerrie voor iedere tekenaar in Google SketchUp. Toen ik begon met tekenen met Google SketchUp had ik deze fout gemaakt om de objecten niet in groepen te maken. Hierdoor worden alle dingen wat u tekent en die tegen elkaar aanstaan met elkaar verbonden. Niet erg wanneer u het niet meer wil verplaatsten. Maar mocht u het wel willen verplaatsen, dan heeft u een groot probleem en kunt u waarschijnlijk helemaal opnieuw beginnen.

Om dit te voorkomen raad ik u aan om te werken met groepen. Dit doet u door van rechtsonder naar linksboven te slepen met uw muis. Door op het object rechts te klikken kunt u het groeperen of een groep ervan maken.

Als tip hierbij raad ik dan ook nog aan om gebruik te maken van layers (lagen). Door het werken met layers kunt u bijvoorbeeld alle huizen in de layer huizen plaatsen en alle auto’s in de layer auto’s. Op deze manier werkt u geordend wat de productiviteit bevorderd met het tekenen in 2D en 3D binnen Google SketchUp.

Tip 3: Afmetingen toevoegen

Een belangrijk advies wat ik wil geven is het gebruik maken van afmetingen en deze goed toe te passen binnen uw tekening. Door het gebruik van afmetingen krijgt u een goede tekening die ook op maat is getekend. Mocht u de verkeerde maat gebruiken, dan is het vaak op het eind lastig om de tekening nog goed op maat te krijgen. Bijvoorbeeld van inches naar meters.

Tip 4: Kaders creëren

Ik bedoel met deze tip niet dat u in Google SketchUp kaders moet aanbrengen, maar ik bedoel hiermee dat u afbaken wat u nu wel en wat u niet wil gaan tekenen. Wanneer u een hele binnenstad wil gaan tekenen in 3D, dan is het goed om eerst klein te beginnen en niet meteen groots wil gaan uitpakken.

Wanneer u niet afbaken wat u wil gaan leren of wat u wil gaan doen in Google SketchUp, dan kan alles op u afkomen waardoor u overwhelmed kunt raken. Om dit te voorkomen kunt u zich richten op bepaalde gebieden waardoor u zeker weet dat u datgene eruit haalt wat u ook eruit wil halen!

Tip 5: Oefenen baadt kunst

Eigenlijk geld deze tip voor alle activiteiten wat u dagelijks doet. Denkt u bijvoorbeeld maar aan social media of marketingcampagnes. Of het bewerken van uw foto’s in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom. Door het veelvuldig oefenen kunt u het programma eigen maken waardoor u de technieken in korte tijd u eigen kunt maken.

Zo heb ik een groot deel van de technische kennis over fotografie binnen één jaar mij eigen gemaakt. Er valt nog wel veel te leren over bepaalde soorten fotografie en de technieken die ik daarbij kan gebruiken, maar ik ben daarin al een heel eind gekomen. Dit heb ik kunnen realiseren door bijvoorbeeld YouTube video’s te bekijken, door adviezen te vragen van professionele fotografen en door, u raadt het al, zelf bezig te zijn met fotografie en gaandeweg mijzelf fotografie aan te leren. Op deze manier kunt u dus de geleerde stof u eigen maken en dit ook toepassen in de praktijk.

Concert podium in 3D tekenen met Google SketchUp

 

Bonus tip: Zorg voor extra back-up

Wanneer u tekent in 2D of in 3D dan is het belangrijk dat u zorgt voor een goede back-up. Dit kunt u realiseren door het betreffende bestand te kopiëren naar een USB-stick, door de ebstand op te slaan onder een andere naam (bijvoorbeeld tekening-1.skp) of door de automatische savemodus in te schakelen.

Ik maak gebruik van twee manieren. De eerste manier is het hernoemen van het bestand zodat ik altijd terug kan vallen op een recente Googelen SketchUp bestand wat ik heb gemaakt. Daarnaast maak ik gebruik van het automatisch opslaan om de vijf minuten. Dit betekend dus dat Google SketchUp een automatische back-up maakt op de locatie waar u het bestand heeft opgeslagen. Deze bestanden worden dan bijvoorbeeld AutoSave[naam].skp genoemd.

Conclusie

We kunnen dus veel bereiken met Google SketchUp waarbij u mooie dingen kunt maken. Bent u nu opzoek naar een 3D tekening en lukt het u niet om deze te maken? Dan help ik u graag verder! Neem daarom contact met mij op zodat ik u kan helpen aan uw gewenste 2D of 3D tekening.

Tags: