Daily Creative Challenge met Adobe op Béhance

Daily Creative Challenge met Adobe op BéhanceFoto: © Behance / MJB Events PR

Daily Creative Challenge met Adobe op Béhance

Ieder begin is moeilijk, ook wanneer u iets nieuws moet leren binnen uw vakgebied. In de afgelopen jaren ben ik veel bezig geweest met de programma’s van Adobe zoals Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign en Adobe Lightroom Classic. Omdat we deze tools voor specifieke doeleinden gebruiken worden niet alle functies even goed gebruikt. Daarom heeft Adobe Béhance in het leven geroepen. In dit artikel vertel ik meer daarover.

Wat is Béhance?

Béhance is het social media platform van Adobe, het grote bedrijf dat onder meer Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en Adobe InDesign in haar portfolio heeft zitten. Het platform is in 2005 in het leven geroepen als showcase voor content creators. Bijvoorbeeld wanneer een designer een UX/U Design maakt van een website of een illustratie maakt, dan kan diegene op Béhance een project aanmaken die getagd kan worden met waardevolle informatie over dat project. Sommige gebruikers maken hier een totale beleving van door alle stappen die door lopen zijn te visualiseren.

Naast het maken van een project komt Béhance automatisch mee met ieder Adobe account. Dus mocht u een Adobe licentie hebben, dan kunt u gratis gebruik maken van Béhance en dit eventueel inzetten als uw portfolio, mocht u geen persoonlijke website hebben.

Buiten de projecten om kunt u ook nog informatie over uzelf kwijt. Béhance zet automatisch de volgers, volgend, waarderingen en projectweergave voor u in deze zijkant. Daarbij komt ook de meeste gebruikte tools die u kunt taggen in uw projecten. Hierdoor kan iemand zien welke tool u het meest gebruikt. Naast deze standaard informatie kunt u ook een korte biografie over u schrijven, kunt u uw werkervaring kwijt en kunt u zelfs linken naar andere platformen, zoals Facebook, YouTube of Instagram. Op deze manier zorgt u ervoor dat men u op meerdere platformen kan gaan vinden.

Een andere functie op het platform is de ontdekkingen die u kunt doen. Net zoals op vele andere social media platformen, zoals Instagram en LinkedIn, kunt u zoeken op de website. Op deze manier kunt u inspiratie opdoen en eventueel kijken hoe andere gebruikers hiermee om zijn gegaan.

Wanneer u uw curriculum vitae (cv) heeft toegevoegd, dan is het mogelijk om in aanmerking te komen voor bepaalde functie. Omgekeerd kan het ook zo zijn dat u andere mensen kunt inhuren voor een bepaalde dienst of product. Daarom zien veel mensen Béhance als een combinatie tussen LinkedIn en Instagram.

Als laatste functie, die veel gebruikt wordt, is de Adobe livestreams via Adobe Live. Iedere twee weken voert een bepaalde expert binnen een programma een challenge uit. Binnen deze challenge leer je iedere dag weer wat nieuws dat je kan gebruiken in designs die u nu aan het maken zijn. U kunt op deze manier een nieuw programma leren of u kunt uw kennis bijwerken met de laatste ontwikkelingen binnen het programma.

Wat is Adobe Creative Challenge en waarom zou u mee moeten doen?

Adobe heeft de Adobe Creative Challenge in het leven geroepen om iedere dag de creativiteit te stimuleren in het ontwikkelen van vaardigheden. Op de website Béhance (www.behance.net/live/) worden livestreams gegeven over Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe InDesign en verschillende andere producten.

Tijdens deze livestreams worden bepaalde functies en tools binnen het programma toegelicht waarmee de gebruiker bezig gaat. Zo had Julia Masalska onlangs een challenge over de gradient tool in Adobe Illustrator. Hiermee liet zij zien wat de tool was, wat ermee gedaan kon worden en hoe deze tool ingezet zou kunnen worden.

Nadat de livestream is afgelopen is het de beurt aan de kijker om deze challenge aan te gaan. Vaak wordt er al een template of basisfuncties gegeven waarin de opdracht gemaakt kan worden. Aan de hand van dit template kan er dus gewerkt worden aan het design wat vervolgens gedeeld kan worden in het Discord kanaal van Adobe Illustrator. Op dit Discord kanaal zijn verschillende mentoren aanwezig die iedere gebruiker voorzien van feedback, bijvoorbeeld de dingen die goed gaan en de dingen die de gebruiker anders zou kunnen doen.

Aan de hand van deze feedback leert de gebruiker steeds meer na te denken over het design, over het ontwerpen en over het kleurgebruik bijvoorbeeld waarbij de impact uiteindelijk groter wordt dan vooraf gedacht. Deze manier van werken vergt veel tijd, maar kan op de lange termijn ook voordeliger zijn om mee te kunnen werken.

Zo kan naast het Béhance account op Discord ook inspiratie op worden gedaan. Zo heb ik in het verleden al verschillende designs gemaakt dat geïnspireerd was op designs die ik zag in het Discord account. Dit kwam vooral omdat veel mensen van de verschillende continenten aanwezig zijn binnen het Discord kanaal. Hierdoor kan cultuur, achtergrond en omgangsnormen binnen bepaalde landen anders zijn wat weer vertaald kan worden in verschillende designs.

Zo gebruik ik al jaren verschillende programma’s van Adobe, waaronder Adobe Photoshop, Adobe InDesign en Adobe Illustrator. Door toch mee te doen met deze challenges en actief te zijn in de Adobe Discord kanalen leer ik weer nieuwe inzichten, kennis en effecten die ik kan toevoegen aan het projecten waar ik op dit moment mee bezig ben.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat Béhance een interessant platform is om te gebruiken. Naast het uploaden van eigen werk, projecten en het invullen van ervaringen kan de gebruiker ook inspiratie opdoen. In combinatie met de Adobe Discord kanalen wordt er een community gecreëerd waarbinnen mentoren, experts en andere gebruikers elkaar helpen waar dat mogelijk zou zijn. Op deze manier leert iedereen van elkaar en kan deze kennis toegepast worden op het volgende project dat gemaakt wordt binnen één of meerdere producten van Adobe.