Adobe Creative Cloud Libraries helpen bij uw productiviteit

Adobe Creative Cloud LibrariesFoto: © Miquel Angel

Adobe Creative Cloud Libraries helpen bij uw productiviteit

Als content creator wil u snel, maar op een kwalitatieve en waardevolle manier content afleveren bij uw opdrachtgever of bij het doel waarvoor u het maakt. Al jaren heeft Adobe de Adobe Creative Cloud bibliotheken (Adobe Creative Cloud Libraries) in het leven geroepen. In dit artikel leg ik uit waarom de Adobe Creative Cloud bibliotheken (Adobe Creative Cloud Libraries) u helpen met uw productiviteit.

Wat zijn de Adobe Creative Cloud Libraries?

Wanneer u een Adobe lidmaatschap heeft, dan kunt u, afhankelijk van het type abonnement, gebruik maken van de Adobe software. U heeft op deze manier toegang tot het Adobe account, Adobe software en bij de Adobe Creative Cloud.

Met de Adobe Creative Cloud bibliotheken kunt u bepaalde bibliotheken aanmaken. Deze bibliotheken zijn eigen oneindig en kunt u zo uitgebreid als u zelf wil indelen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan bibliotheken voor de projecten waarmee u bezig bent, voor uw eigen bedrijf of voor uw klanten.

In deze bibliotheken kunt u eigenlijk alles wat met Adobe te maken heeft importeren. Het kan een logo zijn, pdf-bestanden, kleuren, lettertypes of andere elementen die u veel gebruikt. Deze documenten worden automatisch gesynchroniseerd met uw Adobe account en software (als u overal ingelogd bent met hetzelfde account). Wanneer u een bibliotheek heeft gedeeld met iemand anders, dan krijgt die persoon ook de nieuwe documentatie tot zijn of haar beschikking.

Waarom helpt Adobe Creative Cloud Libraries bij uw productiviteit?

Wanneer u, net zoals ik, veel content ontwikkel voor op verschillende (social) media platformen, dan is het belangrijk dat de uitingen consistent zijn. Om dit proces te houden heeft u vaak bepaalde templatebestanden. Denkt u hierbij aan kleuren, aan lettertypen of aan het logo zelf. Dankzij de functie van Adobe kunt u eenvoudig bestanden, zoals .ai van Adobe Illustrator en .psd van Adobe Photoshop, direct inladen in Adobe InDesign zonder de bestanden eerst te hoeven exporteren naar een afbeelding.

Om dit goed op te slaan gebruiken veel mensen nog een bepaalde mappenstructuur op hun computer. Maar daar heeft Adobe wat op bedacht. Zoals u zojuist heeft gelezen is Adobe Creative Cloud bibliotheken enkele jaren geleden toegevoegd aan de Adobe producten. Binnen deze bibliotheek kunt u een groep maken waarin u al deze huisstijl erin zet.

Wanneer u alle huisstijl elementen, zoals de kleuren, lettertypen en logo’s erin heeft gezet, dan is het een kwestie van laten synchroniseren en al deze bestanden zijn toegankelijk voor uw Adobe producten. Op deze manier hoeft u niet meer te zoeken naar bestanden en kunt u heel eenvoudig de betreffende bibliotheek openen en het gewenste elementen door middel van drag and drop in uw ontwerp toevoegen. Dit scheelt tijd, energie en bewerkingstijd.

 

Ook het bewerken, toevoegen en verwijderen gaat snel

Want mocht u bijvoorbeeld het logo in een andere kleur willen hebben of iets eraan willen veranderen, dan kunt u het originele bestand openen vanuit de bibliotheek die daarna met alle andere documenten synchroniseert. In sommige applicaties, zoals Adobe InDesign, zou u dan nog op vernieuwen moet klikken, waarna ook in Adobe InDesign de aanpassing te zien is.

Als er in de loop der tijd meer belangrijke ontwerpen zijn gemaakt dat u met regelmaat terug wil laten komen, dan kunt u dit ontwerp altijd toevoegen aan de aangemaakte bibliotheek. Zo worden deze, net zoals de andere bestanden, automatisch gesynchroniseerd met alle Adobe producten waardoor het u tijd, energie en mogelijk ook geld scheelt.

Mocht u bestanden niet meer nodig zijn of wil u een bibliotheek verwijderen, dan kunt u dit heel eenvoudig doen. U kunt dit via een Adobe programma doen, via de Adobe Creative Cloud app op uw computer of via de browser. Let er wel op dat het verwijderen ook echt het verwijderen is. Deze bestanden komen niet uw de map verwijderd te staan, wat wel gebeurt bij andere documenten die u in de Adobe Creative Cloud plaatst.

 

Vanaf iedere computer werken

Door te werken met de Adobe Creative Cloud bibliotheken zou u in theorie overal kunnen werken, waardoor u niet meer verbonden hoeft te zijn met een bepaalde computer of met een bepaalde cloud dienst. U logt in met uw Adobe account en kunt daarna gelijk van start gaan. Op deze manier kunt u snel en efficiënt te werk gaan.

Stel u heeft een eigen bedrijf of u werkt binnen een bedrijf met een kantoor. Dan kunt u gebruik maken van een Adobe account. Wanneer u thuis erachter komt dat u een klein (design) foutje heeft gemaakt, dan logt u in op uw account en kunt de fout aanpassen. Door de synchronisatie optie van Adobe in de Adobe Creative Cloud bibliotheken wordt het nieuwe ontwerp direct met de andere gebruikers van de bibliotheek gedeeld. Op deze manier hoeft u niet te wachten totdat u het via WeTransfer of via een andere manier op de computer zet.

Integratie met andere programma’s

Adobe is steeds groter en groter geworden in de afgelopen jaren. Hierdoor is er veel vraag naar integraties met andere programma’s van andere bedrijven. Zo is het bijvoorbeeld al mogelijk om de Adobe Creative Cloud bibliotheken te integreren met uw Microsoft Office account. Hiervoor zou u alleen in hoeven loggen met uw Adobe account, de extensie in Microsoft Office te installeren en u bent klaar om gebruik te maken van deze integratie.

De verwachting is dan ook dat in de komende periode deze integratie steeds verder toe zal nemen, omdat Adobe (en veel andere bedrijven) steeds meer online zullen gaan werken. Hierdoor is het dus mogelijk om deze diensten met elkaar te verbinden waardoor we nog sneller, effectiever en productiever te werk kunnen gaan.

Tot slot

Het is uiteindelijk aan u als gebruiker om te kiezen of u gebruik wil maken van de Adobe Creative Cloud bibliotheken of niet. Het is dan vooral belangrijk om te kijken of u met grote regelmaat gebruik maakt van verschillende documenten, bijvoorbeeld logo’s, kleuren of lettertypes. Wanneer u dit inderdaad veel gebruikt, dan raad ik u aan om dit eens uit te proberen. U zult al gauw merken dat het u zal helpen bij het maken van verschillende content met de Adobe programma’s.