Vier redenen waarom je een data analist moet inschakelen

Four reasons why you should hire a data analystFoto: © MJB Events PR

Vier redenen waarom je een data analist moet inschakelen

Volgers op social media, data via je websitestatistieken of data van je klanten. Eigenlijk alles om ons heen is terug te brengen in data, cijfers en feiten. Maar gebruik je wel de juiste data voor je bedrijf en strategisch plan? In dit artikel vertel ik meer over het belang waarom je vandaag nog een data analist moet inschakelen.

Iedere dag maken wij met ons alle 1,145 triljoen megabytes aan data aan. Dat is ongelofelijk veel, want daarmee kunnen wij heel veel analyses mee uitvoeren. Van simpele likes en reacties op social media tot aan geavanceerde en ingewikkelde datasets. Dat betekend voor data analisten een heleboel werkt, want wie gaat de juiste data eruit halen?

Daar zitten veel bedrijven vandaag de dag ook mee. Welke data gaan wij gebruiken? Hoe gaan we die analyseren? En waarom zouden wij überhaupt iets moeten doen met deze data? Grotere bedrijven zoals een Google, Microsoft, Adobe, Ubisoft of een nieuwszender als NOS hebben daar een aparte afdeling voor die data zullen analyseren. Maar kleinere en middelgrotere bedrijven zullen daar niet de capaciteit voor hebben om een data afdeling te hebben of intern uit te laten voeren. Tenzij je natuurlijk specifiek een data student aanneemt, die dit werk kan doen. Maar veel bedrijven zien daar helaas op dit moment niet het belang van in.

Toch raad ik je aan om er eens over na te denken. Het analyseren van de juiste data kan je helpen bij het uitvoeren van een project. Bijvoorbeeld waar je bezoekers vandaan komen. Heb je veel desktop gebruikers op je website en weinig mobiele gebruikers? Dan zou dit bijvoorbeeld kunnen liggen aan dat je website niet goed functioneert voor een smartphone. Hoe weet je bijvoorbeeld hoe effectief je laatste marketingcampagne was waar je duizenden Euro’s aan uit had besteed?

Deze vragen zou je kunnen voorleggen aan je datateam, die je in kunt huren zodat jij het werk niet zelf hoeft te doen waardoor jij je kan focussen op de dingen die je graag wil doen. Hieronder zal ik vier redenen geven waarom je een data analist zou moeten inhuren.

De data specialist monitort en analyseert de data

Het monitoren en analyseren van data is belangrijk. Bijvoorbeeld het bijhouden van de prestaties van je website, zodat je weet dat alle pagina’s goed bereikbaar zijn voor een smartphone, tablet en computer. Door een data specialist in te schakelen kan je dit realtime analyseren en bepaald gedrag achterhalen. Aan de hand van dit gedrag kan je zo je social media plan of je website aanpassen zodat de bezoeker (of je klant) effectiever door je website kan scrollen.

Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je (potentiële) klanten opzoek zijn naar je contactgegevens. Als je deze heb weg gestopt, dan is het zoeken van de naald in een hooiberg. Op het moment dat je dit probleem verhelpt dan zijn je (potentiële) klanten sneller bij hun doel wat ook weer voor nieuwe inkomsten kan zorgen.

Uiteindelijk kan je geen optimalisatie van je website, social media kanalen als je marketingcampagnes doen zonder de juiste data te gebruiken voor je projecten! Daarom is het analyseren van data en het monitoren daarvan erg belangrijk.

Proactief worden met data

Iemand die de data van je bedrijf gaat analyseren doet dit niet alleen voor jou, maar gaat ook de concurrentie analyseren. Hoe presteren zij op social media of met hun website?

Data onderzoek en data analyse kunnen bijdragen aan de interesses van de klant waarop jij handig kunt inspelen. Heeft je concurrent bijvoorbeeld een blog waar gebruikers reacties kunnen achterlaten? Dan zou je die reacties kunnen lezen (en als deze betrekking hebben op je eigen organisatie) en daar een nieuw blogartikel overschrijven om een bepaald probleem op te lossen. Hierdoor kan je effectief te werk gaan en inspelen op de behoeften en wensen die onder je (potentiële) klanten leven.

Daarnaast kan de data van jouw organisatie als de data van je (toekomstige) partnerbedrijf of -organisatie voor nieuwe inzichten zorgen. Op deze manier kunnen bepaalde behoeften naar voren komen waardoor je nieuwe (innovatieve) projecten kunt oprichten. Daarnaast helpt deze data ook om te bepalen welke zakelijke partners je moet aantrekken en wanneer het tijd is om het partnerschap op te zeggen.

 

Inspelen op trends anno 2021

De behoeften van je (potentiële) klanten en de trends in je vakgebied die veranderen van tijd tot tijd. Binnen het ene werkveld gebeurt dit sneller dan binnen een ander werkveld, maar dat deze veranderen mag duidelijk zijn. Daarom is het belangrijk om data te analyseren om zo (potentiële) trends te ontdekken en deze in te zetten binnen je website, producten of diensten.

Door deze trends toe te passen binnen je eigen website, producten en diensten kan je ervoor zorgen dat (potentiële) klanten naar jou gaan in plaats van je concurrent. Daarnaast krijg je ook nog de positie dat je weet wat er in je vakgebied speelt en wat daarbij de laatste trends zijn. Op deze manier kan dit je bedrijf een positieve boost geven.

Daarnaast is het ook mogelijk om toekomstige trends te voorspellen die gebaseerd zijn op resultaten uit de geschiedenis. Zo zou ik bijvoorbeeld een voorspelling kunnen doen op basis van je statistieken (zoals je volgers) op social media en hoe snel dit in de toekomst (mogelijkerwijs) zou kunnen groeien. Hierdoor kan je bedrijf ervan profiteren en kan je financieel groeien.

Bedrijf laten groeien aan de hand van data

(Potentiële) klanten zouden graag unieke en nieuwe producten willen zien, zoals patat met drinken. Als bedrijfseigenaar kan je misschien de correlatie daarvan niet inzien, terwijl dat een data analist dit wel zou kunnen.

Door goed onderzoek te doen kan de data analist suggesties doen voor toekomstige aanpassingen in het producten of diensten aanbod. Want kleine aanpassingen of verbeteringen kan voor een wereld van veranderingen zorgen! Bijvoorbeeld door de zogeheten behoefte gaps te dichten door in te spelen met een bepaald (uniek) product.

Door anders naar je producten te gaan kijken en unieke combinaties aan te beiden kunnen (potentiële) klanten deze unieke producten of diensten bij je afnemen. Hierdoor zorg je niet alleen dat je bedrijf je concurrent een stap voor is, maar dit zorgt er ook voor dat je winst potentieel kan groeien. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een goede data analyse te maken en daarmee correlaties en verbanden te leggen tussen data en bestellingen. Want veel bedrijven slagen hier anno 2021 niet altijd in.

Conclusie

Door iemand in te schakelen die voor jou de data gaat analyseren en monitoren kan je een grote inhaalslag maken ten opzichte van je concurrent. Hierdoor kan je niet alleen je bedrijf optimaliseren aan de hand van de wensen en behoeften van je klant, maar zou je ook nog je winst kunnen vergroten. Want uiteindelijk kunnen al je online activiteiten niet zonder data en data analyse, want anders ben je met hagel in de ruimte aan het schieten.

Wil jij nu ook aan de slag met data? Dan help ik je graag bij het analyseren van deze data en het adviseren in toekomstige plannen voor je bedrijf, organisatie of voor jou als artiest. Uiteindelijk zal de tijd, geld en energie dat erin gestoken zal worden zich op ten duur terugbetalen in blijere klanten en meer inkomstenstromingen. Je kunt mij bereiken via het contactformulier op mijn website.

Tags: