Waarom is brand management eigenlijk belangrijk?

Het management achter brand management

Waarom is brand management eigenlijk belangrijk?

Branding komt steeds vaker voor en lijkt een trending topic te gaan worden. Maar wat is eigenlijk brand management en waarom is brand management belangrijk? Ik leg het vandaag in dit artikel uit hoe het u kan helpen!

Wat is branding?

In de branding kennisbank had ik onlangs een artikel toegevoegd met een uitgebreide uitleg over branding. Kort gezegd gaat branding over het positioneren van product, dienst of merk. Dit gebeurd op een unieke manier waarbij het merk positief in het beeld kan komen te staan van de consument.

Wat is brand management?

Nu we weten wat branding (in een notendop) betekend kunnen we een stapje verder gaan. Brand management. Brand management is eigenlijk het managen van het product, dienst or organisatie aan de hand van de gekozen strategie. Door het product, dienst of organisatie goed onder de aandacht te brengen bij de gewenste doelgroep kan dit ervoor zorgen dat er succes wordt behaald.

Ik zie het helaas nog vaak genoeg dat een merk of organisatie wel goed bezig is met de branding en dit ook goed toepassen tijdens de lancering daarvan. Maar dat het brand management eigenlijk als een zorgenkindje naar de achtergrond verdwijnt. Dit is erg zonde, omdat door brand management eerder succes kan worden behaald.

Voordelen van brand management

Nu weten we wat brand management precies inhoudt. Maar wat zijn de voordelen eigenlijk van brand management wanneer ik dit toepas binnen mijn merk of organisatie. Hieronder heb ik de belangrijkste voordelen voor u op een rij gezet.

Product en merken hebben een andere aanpak nodig

Ieder product, dienst en merk hebben een andere aanpak nodig. Denk daarbij maar aan het invullen van de strategie, aan de doelgroep en aan het gekozen (social) media platform waarmee u het product wil lanceren.

Doordat het verschilt per product, dienst en merk wordt het leuker omdat iedere aanpak anders is wat brand management varieert. Het is toch ook niks wanneer u iedere keer dezelfde taken moet uitvoeren voor verschillende producten? Oké, ik ben het met u eens dat de kerntaken niet verschillend zijn. Maar het resultaat zou erg veel voldoening geven, vind u niet?

Iedere keer verbetering nodig

Brand management stopt eigenlijk niet. Iedere week, iedere keer dat u het uitvoert en iedere maand heeft het brand management verbetering nodig. Denk bijvoorbeeld maar aan een product wat actueel is. Hierdoor bent u eigenlijk noodgedwongen om het betreffende product keer op keer weer te verbeteren zodat de consumenten het product willen kopen.

Als u een tijdje achterblijft met de trends of ontwikkelingen binnen de markt waarin u actief bent, dan kan het dus zo voorkomen dat uw product niet meer relevant is waardoor het eerder een kostenpost wordt dan dat het helpt om de winst en omzet te laten groeien.

Je helpt andere mensen

Dit vind ik één van de leukste dingen in het leven, naast alle andere mooie dingen in het leven. Mensen helpen zodat zij ook verder komen en de dankbaarheid die u daar (meestal) voor krijgt. Met brand management is dat eigenlijk hetzelfde. Wanneer we een product of dienst op de markt brengen dan is het doel daarmee om mensen te gaan helpen.

Denk bijvoorbeeld maar aan Microsoft Office pakket. Dit is bedoeld om de consumenten te helpen. Bijvoorbeeld met het schrijven van teksten in Word, het maken van een presentatie in PowerPoint of het maken van statistieken of financiële overzichten in Excel.

Help de mensen zo goed mogelijk zodat men uw merk of organisatie onthouden. Hierdoor is het dus mogelijk om op ten duur meer winst en klanten te bereiken door nu de mensen op een goede en kwalitatieve manier te helpen.

Kwaliteit oordeel

Kwaliteit, daar gaat het tegenwoordig om. Onlangs kreeg ik een verzoek van iemand om een groot analyseopdracht te maken wat binnen een week af moest zijn. Ik wil hard werken en ik wil dat alles er zo goed mogelijk eruitziet. Maar zelfs dit was te enthousiast om dit binnen één week te analyseren en in een rapport om te zetten.

Denk daarom goed na over de kwaliteit van een product of dienst. Wanneer de kwaliteit mist, dan zal de consument sneller geneigd zijn om naar een concurrent te gaan. Vooral wanneer er maar summiere informatie te vinden is op de website of in de webshop over het betreffende product.

Influencers kunnen een sterker merk van het merk maken

Waar denkt u aan als ik George Clooney zeg? Misschien denkt u wel aan Oceans filmreeks of aan Nespresso. Dit is het effect van influencers die bij het merk passen. Zo zijn er overigens nog vele andere voorbeelden te vinden, bijvoorbeeld Max Verstappen in de Jumbo reclame.

Ondanks dat de meeste influencers erg duur zijn om in te huren om een bepaald merk, product of dienst te promoten via één of meerder mediakanalen kan het gebruik maken van een influencer het merk op een positieve manier sterker maken. Bijvoorbeeld door de fanbase van de betreffende influencer erbij te betrekken die ook dat product bijvoorbeeld gaan kopen. Dit zorgt er dan weer ervoor dat het merk sterker wordt, dat het merk herkend wordt en dat men ook het product of dienst gaan associëren met het merk wat via de influencer ingezet gaat worden.

U gaat voor het bedrijf (en het merk)

Brand management kan een erg mooi beroep zijn, maar soms ook een lastig of ingewikkelde taak. Brand management bestaat vooral uit het neerzetten van een product of dienst binnen een bepaalde markt.

Wanneer u uw werk goed doet en tevreden bent met het bedrijf waar u werkzaam bent, dan is het een mooi om voor het merk te gaan. Denk bijvoorbeeld maar aan het volgende voorbeeld.

U werkt als brand manager bij Google of Microsoft. U zorgt dat de producten op de juiste manier op de markt komen te staan waarbij de juiste toon-of-voice, beeldmerken en teksten worden gebruikt. Alleen het werken bij zulke grote bedrijven kan ervoor zorgen dat u het beste uit uzelf haalt en dat u voor het merk of bedrijf gaat. Er is toch niks mooiers dan dat u andere mensen kan helpen waar u weer voldoening eruit haalt?

Nadelen van brand management

Naast deze positieve effecten zijn er ook drie belangrijke nadelen aan brand management verbonden. Deze nadelen mogen niet vergeten worden die ik hieronder kort heb toegelicht.

Het kan erg duur worden

Brand management kan een grote, maar dan ook grote, kostenpost zijn voor een organisatie. Het is niet voor niks zo dat Coca-Cola in 2016 een bedrag heeft neergelegd van $ 2,6 miljoen Dollar voor hun branding. Het effect van deze investering is dat de omzet en verkoop van Coca-Cola met grote hoeveelheden is gestegen.

Grote kostenposten zijn bijvoorbeeld de advertentiekosten, kosten voor de influencers en de kosten voor de marketing. Al deze kostenposten zijn belangrijk om in de gaten te houden en kunnen grote impact hebben. Wanneer u een klein budget heeft, dan is het raadzaam om te kijken waar uw prioriteit ligt. Ik raad dan altijd aan om te kijken wat de meeste waarde voor u als merk of als organisatie heeft. Want geldverspilling is zonde van het beschikbaar budget. U kunt het maar één keer uitgeven!

Hoge prijs en kwaliteit gaat niet altijd gepaard

Hoge prijzen voor advertentie, influencers en marketing hoeft niet altijd samen te gaan met kwalitatieve inhoud. Wanneer de dienst of product niet goed is, dan zal de vraagprijs ook niet goed zijn.

Zorg er daarom ervoor dat u goede diensten en producten levert. U kunt beter iets lager in de vraagprijs zitten en deze van tijd tot tijd moeten verhogen dan dat u hoog begint en niemand wil het product of dienst afnemen omdat het te duur is.

Denk daar goed over na en zorg ook dat de kosten voor advertenties, influencers en marketing overeenkomen met de kwaliteit. Het laatste wat u wil is geld uitgeven voor eigenlijk niks.

Branding kan een negatief effect hebben op bijvoorbeeld kinderen

Naast dat branding een positief effect kan hebben kan branding ook een negatief effect hebben, bijvoorbeeld op kinderen. Kinderen kunnen bepaalde dingen nog niet onderscheiden of dit nu positief of negatief bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling of aan hun besef.

Daarom is het goed om te kijken of het product wat uw kind wil hebben of wat u voor het kind wil gaan kopen ook wel daadwerkelijk goed is voor het kind. Zo is er veel snoep wat kleurrijk is wat kinderen willen hebben. Maar dit hoeft niet altijd goed te zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan de kleurstoffen die erin zitten of aan de hoeveelheid suikers wat het product bevat. Wanneer u hier goed erover nadenkt, dan weet ik zeker dat u met korte tijd wijze keuzes zult gaan maken.

Brand management strategie

Hoe kan u succesvol brand management toepassen?

Om succesvol brand management toe te kunnen passen moet u een stappenplan doorlopen van vijf verschillende stappen. Deze stappen zorgen ervoor dat u brand management op de juiste manier kunt toepassen waardoor u meer succes zal gaan behalen. Laten we daarom snel beginnen met stap 1.

Stap 1: Toekomstgericht

Vandaag de dag is het steeds belangrijk dat we dagelijks aan ons portfolio blijven werken. Vroeger leerde u een beroep en wist u dat u dat beroep uw hele leven door zou gaan uitvoeren. Vandaag de dag is het steeds belangrijker geworden dat u zichzelf door blijft ontwikkelen.

Dit kunt u doen door het ontwikkelen van doelstellingen, een missie en een visie. Op deze manier weet u wat u wil gaan bereiken (doelstellingen), hoe u dit wil gaan bereiken (visie) en waar u voor staat (missie).

Door het creëren van een missie, visie en doelstellingen en dit goed te communiceren met uw doelgroep en klanten weten mensen waar u naar toe wilt. Zij kunt aan de hand van deze informatie zich wel of niet met u identificeren waardoor u sterker in de markt komt te staan.

Stap 2: Luisteren, luisteren en nog eens luisteren

Luisteren naar de doelgroep is vandaag steeds belangrijker geworden. Een website die bijvoorbeeld niet meer mobiel vriendelijk is of nog geen implementatie hebben van Accelerated Mobile Pages.

Luister daarom goed naar uw gewenste doelgroep zodat u inspeelt in de behoeftes die zij hebben. Alleen hierdoor kunt u ervoor zorgen dat het product en dienst aansluit bij uw doelgroep waardoor uw merk sterker zal worden. Zowel offline als online!

Stap 3: Integraal

Zorg dat u als organisatie één bent. Ik zie en hoor vaak eigenaren zeggen dat zij één organisatie zijn terwijl dat dat niet het geval is. Daarom is het belangrijk dat alle afdelingen op elkaar aansluiten en de missie, visie en doelstellingen van de organisatie ondersteunen waar dat nodig is.

Denk bijvoorbeeld maar aan de klantenservice en salesafdeling die gebruik moeten maken van een onlinesysteem, zoals een Customer Relationship Management (CRM). Hiervoor is een ICT-afdeling of een ICT’er nodig om dit te onderhouden en te realiseren.

Daarom is het belangrijk dat alle afdelingen binnen de organisatie elkaar ondersteund. Alleen op deze manier kan het dus voorkomen dat u met alle neuzen dezelfde kant op staat en richting de toekomst kijkt. Want zoals het spreekwoord luidt: Het merk is zo sterk als de zwakste schakel binnen de organisatie.

Stap 4: Snel en proactief

Kwalitatief gaat boven kwantitatief. Dit is wat ik altijd aanraad aan mensen, organisaties en merken. Dit gaat dan vooral om het realiseren van producten of over het uitvoeren van diensten. Wanneer u dit doet op een proactieve houding dan zult u zien dat u veel succes zal behalen binnen aanzienlijke tijd.

In andere gevallen geld weer dat u snel moet handelen. Bijvoorbeeld wanneer er negatieve reacties op social media voorbijkomen. Dan is het zorg om ervoor te zorgen dat u deze mensen zo goed mogelijk helpt en hen ook een korting of ander wenselijk product (gratis) aanbiedt ter compensatie.

Hierdoor hoopt u als organisatie of als merk om de negatieve reactie om te zetten in een positieve klant en laat u ook duidelijk zien dat u klanten willen hebben. Zowel als deze klanten een positieve of negatieve ervaring heeft met uw organisatie of met uw merk.

Stap 5: Kwantitatief

Ik bedoel hier niet ermee dat u kwantitatief moet handelen. Ik bedoel hiermee dat u moet kijken naar kwantitatieve gegevens, zoals dat in de onderzoekswereld (en UX Design wereld) wordt benoemd.

Wanneer u onderzoek gaat doen naar uw organisatie, merk of markt dan komt u allerlei informatie en gegevens tegen. Dit kunnen enquêtes zijn met open vragen (kwalitatief) of cijfers (kwantitatief).

Om de kwantitatieve gegevens te analyseren moet u beschikken voer cijfers. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de verkoop- en omzetcijfers, uit de hoeveelheid klanten of aan de websitebezoekers die u kunt analyseren. Door deze gegevens te combineren kunt u een mooie analyse uitvoeren waardoor uw organisatie kunt groeien aan de hand van deze kwantitatieve data.

Conclusie

Branding is dus voor veel organisaties een zorgenkindje naar de achtergrond verschoven. Hierdoor wordt er niet optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden wat een organisatie of merk kan leveren. Wanneer brand management goed wordt toegepast aan de hand van bovenstaand stappenplan, dan weet ik namelijk zeker dat u binnen korte termijn ook succes zult behalen met het branden van uw producten of diensten.