Hoe pas je personal branding eigenlijk toe?

Hoe pas je personal branding eigenlijk toe

Hoe pas je personal branding eigenlijk toe?

Er is veel veranderd tussen nu en 30 jaar geleden. Er zijn banen verdwenen, er zijn nieuwe banen erbij gekomen maar we zijn ook heel erg anders naar ons zelf en naar onze medemens gaan kijken. Zo zijn we allemaal onze eigen brand geworden en heeft u zelf de touwtjes daarover in handen. Maar hoe gaat u eigenlijk om met personal branding? Ik geef u een aantal adviezen om uw personal branding goed neer te zetten in de huidige tijd.

Wat is personal branding eigenlijk?

Personal branding is eigenlijk onszelf, als persoon, in de markt zetten zoals wij dat graag willen doen. Ik heb bijvoorbeeld de opleiding “Event Management” gevolgd, waardoor ik mijzelf in de markt zet als event professional en daarbij mijn geleerde content. Bijvoorbeeld het bewerken van foto’s in Adobe Photoshop of het werken aan marketingplannen of projectplannen.

Het komt er eigenlijk erop neer dat u, aan de hand van marketing, uzelf met uw kennis in de markt zet om banen te krijgen of op te vallen voor een groot potentieel bedrijf uit het werkveld waar u actief in bent.

Dat weten we nu, maar hoe moet ik mijzelf dan in de markt zetten?

U wil ongetwijfeld graag weten hoe u uzelf in de markt kan zetten. Daarvoor heb ik een aantal adviezen uitgeschreven die u daarbij zullen helpen. Het betekend niet dat u hierdoor meteen binnen een week de beste baan heeft, maar het helpt u in het proces om gevonden te worden. Laten we daarom snel beginnen!

Advies 1: Gebruik de juiste social media

Als we kijken naar social media dan zitten de meeste mensen wel op Facebook, Instagram of Snapchat. Natuurlijk niks mis mee, maar past dit social media netwerk wel bij het werkveld waar u in hoort?

Zo zullen de meeste (amateur)fotografen actief zijn op Instagram en Pinterest omdat daar vele foto’s geplaatst kunnen worden. Instagram daarbij in het bijzondere. Iedere foto kan ervoor zorgen dat uw persoonlijke community groeit en wat de weg is naar succes.

Om daarbij verder erop in te haken is het ook belangrijk om goed te netwerken. Wie wilt u in uw netwerk hebben en wie niet? Zorgen voor herkenning en van tijd tot tijd even een bericht sturen naar wellicht potentiële werknemers of collega’s op LinkedIn kan u op weg helpen naar succes.

Advies 2: Niet iedereen kan van je houden

Een veel gemaakte fout is dat we willen dat iedereen in onze omgeving van ons moeten houden. Natuurlijk is het wel belangrijk dat u een goede band heeft met familieleden en eventuele vrienden of buren. Maar in het werkveld is het bijna niet haalbaar om iedereen te vriend te zijn.

Wees daarbij specifiek mogelijk. Met wie wil u eigenlijk veel samenwerken en zorg dat u met deze persoon een goede band opbouwt waar verder op geborduurd kan worden?

Wanneer een vriendschap te veel energie en tijd kost wat u er niet erin wil investeren, dan doet u er goed aan om deze vriendschap voorbij te laten gaan. Niet at u deze persoon gelijk moet negeren, maar het zou toch vervelend zijn wanneer u een vriendschap probeert te onderhouden waarbij de andere persoon eigenlijk niks eraan wil doen. Het moet uiteindelijk van beide kanten komen.

Advies 3: Zorg voor herkenning, offline en online

Zit er verschil erin hoe u met mensen omgaat offline en online? Dan is er werk aan de winkel. Ook hier is gelijkenis erg belangrijk. U kunt niet verschillende normen en waarden hebben die u offline toepast maar die online ontbreken. Dit schept voor verwarring waaraan gewerkt moet worden.

Zorg dat u uw gedrag overal toepast waarbij u maar betrokken bent. Denkt h bijvoorbeeld maar aan het posten op Facebook, op Instagram, op Snapchat en op LinkedIn. Wanneer u niet overal hetzelfde verhaal of dezelfde toon of voice heeft, dan is het vrijwel zeker dat mensen niet in uw verhaal zullen geloven en u minder goed de gewenste doelgroep gaat bereiken.

Advies 4: Zelfde profielfoto

Het hoeft natuurlijk niet, maar het kan wel handig zijn voor de herkenning en professionaliteit om dezelfde foto te gebruiken op verschillende platformen. Denkt u daarbij maar eens aan de foto van u op LinkedIn, Facebook, Instagram of op uw (eigen) website van uw bedrijf.

Daarbij kunt u wel onderscheid maken tussen werk gerelateerde en privé gerelateerde platformen. Zo kunt u voor LinkedIn, uw (eigen) website of voor een bedrijfswebsite een andere foto van u gebruiken dan dat u gebruikt voor bijvoorbeeld Instagram, Facebook of Snapchat.

Advies 5: Zie uzelf als een merk of bedrijf

Wanneer u zichzelf als merk of als bedrijf gaat zien dan gaat u kijken wat u allemaal deelt met u netwerk op social media of op uw website. Bijvoorbeeld cursussen of diploma’s wat u heeft ontvangen, wat u doet in uw vrije tijd of waar u zich graag in wil verdiepen naast uw werk, school of welke andere bezigheid dan ook.

Advies 6: Wat zijn uw USP’s (Unique Selling Points)?

We kennen vast wel tientallen mensen die werkzaam zijn in dezelfde branche als waarin u werkt of andere mensen die hetzelfde werk uitvoeren als wat u aan het doen bent. Om u van de rest te kunnen onderscheiden moet u Unique Selling Points (USP’s) hebben. Dit is kortgezegd datgene waarbij u zichzelf onderscheid van de rest.

Ik heb bijvoorbeeld de opleiding “Event Management” gevolgd. Hierdoor heb ik veel kennis gekregen van hoe evenementen georganiseerd moeten worden en wat daarvoor allemaal nodig is. Zo zijn er duizenden andere event managers te vinden in Nederland waardoor ik niet meer uniek genoeg ben. Doordat ik mij in de afgelopen jaren veel kennis heb opgedaan in het webdevelopment en in de zoekmachine optimalisatie van websites (SEO – Search Engine Optimization), dan onderscheid ik mij daarmee van de andere event managers die alleen maar de opleiding event management hebben gevolgd.

Een ander Unique Selling Point wat ik bijvoorbeeld heb ten opzichte van andere event managers is dat ik een diploma Reanimatie (BLS) en AED heb. Daarmee mag ik in noodsituaties iemand reanimeren met of zonder AED.

Advies 7: In welke gebieden wil u zich positioneren?

Nadat u weet welke toon of voice u wil gaan gebruiken doet u er goed aan om te weten in welke vakgebieden u zich wil positioneren. In welke branche wil u werkzaam zijn? Is dit alleen voor nationaal (Nederland) of wil u ook internationaal opereren? Bijvoorbeeld in de Benelux, Europa of over de hele wereld?

Soms is het daarbij goed om eerst te kijken naar een specifieke doelgroep. Bijvoorbeeld volwassenen uit de Benelux, tussen de 25 – 35 jaar oud die werkzaam zijn binnen de zakelijke markt wanneer u zakelijke evenementen aan het organiseren bent.

Advies 8: Ander werkveld binnen treden?

Wanneer u van het ene naar het andere werkveld verplaatst dan gaat u zichzelf (of uw bedrijf) positioneren binnen een andere markt. Dit wordt ook wel re-branding genoemd. Een bestaand bedrijf in een andere markt zetten.

Daarbij is het eerst goed om te kijken of u voldoende kennis heeft om actief te zijn binnen deze markt. Wanneer u onvoldoende kennis heeft, dan wordt het erg lastig om goed actief te kunnen zijn in deze markt.

Wanneer u de juiste kennis heeft om actief te zijn in deze markt, dan kunt u het beste eerst samenwerken of werkzaam zijn bij een bedrijf die al een groot aandeel of bekend staat binnen deze markt. Zo zijn Jordan Matter en Julia Trotti bekende binnen de internationale fotografiewereld.

Als u binnen de Nederlandse fotografiewereld actief wil zijn, dan kunt u bijvoorbeeld kijken naar Photofacts of Vink Academ die al een (groot) aandeel hebben in de Nederlandse fotografiewereld. Op deze manier kunt u ervaring en kennis opbouwen, maar ook u als professional neerzetten binnen deze werelden om daar vanuit door te bouwen naar (nog) grotere organisaties, zowel nationaal als internationaal.

Advies 9: Vraag feedback er werk daaraan

Het is goed om aan uw collega’s feedback te vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen aan uw (directe) collega’s, aan familieleden, aan klanten (als u een eigen bedrijf heeft) of aan mensen bij de vereniging waar u zich als vrijwilliger voor inzet.

Door deze feedback te ontvangen weet u wat de andere over u denkt. Positieve feedback kunt u behouden (bijvoorbeeld hard werken of goed zijn in communicatie). Negatieve feedback moet u zien om te zetten in positieve feedback waaraan u gaat werken. Dit kan de komende dagen zijn, maar het kan ook een traject van drie maanden zijn waarin u uw negatief gedrag moeten weten te omzetten in positief gedrag.

Een kanttekening hierbij is wel dat de feedback hard bij u aan kan komen. Zorg er dus voor dat u tegen (negatieve) feedback en kritiek kunt. Anders zou ik u willen aanraden om op een andere manier (niet face-to-face) feedback te ontvangen. Zo voorkomt u eventuele ruzies en probleem aan de hand van de ontvangen feedback.

Advies 10: Hebt plezier in de dingen die u doet

Het maakt eigenlijk niet uit op welke manier je je personal branding toepast, zolang je er maar plezier in hebt. Wanneer je de dingen met plezier doet, dan straalt dit ook uit in je eigen producten en in de samenwerking met andere waardoor ook zij weer meer plezier hebben in de dingen die zij doen.

Bonus advies: Aan welke merken bent u loyaal?

U zult vast wel loyaal zijn aan bepaalde merken of bedrijven. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Samsung, Android, HP of Adobe. Waarom bent u naar hen loyaal en hoe verdienen ze jouw loyaliteit?

Komt dat doordat ze goede producten hebben, dat ze een goede klantenservice hebben of doordat ze dezelfde drijfveer of hetzelfde visie en missie als u hebben?

Als u hier goed naar kijkt dan weet u binnen een korte tijd hoe u ervoor kunt zorgen dat ook andere (onbekende) personen loyaal naar u worden.

Conclusie

Zoals een oud gezegde luid: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Niet iedereen hoeft hetzelfde pad te nemen om bij hun (droom)beroep te komen. De ene persoon heeft geluk en de andere persoon moet er hard ervoor werken. Maar zolang u deze bovenstaande 11 adviezen toepast, veel passie en plezier in uw werk stopt, dan ben ik ervan overtuigd dat alles uiteindelijk goed zal gaan komen!

Proost op uw succes! 

Volg MJB Events PR op Instagram